Det er svært at finde et job.
Det er ikke nok bare at have de rette færdigheder og erfaring, du skal også vide, hvad de ansættende chefer leder efter hos en ansøger. Du har ikke råd til at begå disse almindelige fejl, når du søger job.
Vi har samlet denne liste med 7 fejl, som folk ofte begår, når de søger job, så du ikke behøver at bekymre dig om at begå dem også! Tjek vores liste nedenfor, og undgå disse faldgruber, før det er for sent!
Vent ikke for længe med at begynde at lede efter et job
Først og fremmest skal du huske at have dit sikkerhedsnet i orden. Tjek op på fagforening og a-kasse. Et godt sted at finde hjælp til dette er på https://akasser.ekstrabladet.dk/.
Det er aldrig for tidligt at begynde at lede efter et job. Faktisk er det bedre, jo før du begynder, jo bedre. Her er tre grunde til det:
- Jo flere job, du søger, jo større er sandsynligheden for, at du får et.
- Det tager tid at udvikle et godt netværk af forbindelser. Jo før du begynder at opbygge dit netværk, jo bedre.
- Det er lettere at forblive motiveret, når du har et mål i sigte. Jo hurtigere du finder et job, jo hurtigere kan du begynde at arbejde hen imod det mål.
Hvis du venter for længe, risikerer du at miste din motivation, og du risikerer også at gå glip af gode muligheder. Så kom i gang i dag!
Lad være med at søge job du ikke er kvalificeret til
Det er fristende at søge alle de job, du ser på nettet eller i avisen, men du skal være meget forsigtig med at søge job, som du ikke er kvalificeret til. At søge et job, der ligger uden for din rækkevidde, kan faktisk gøre mere skade end gavn.
Når du ikke opfylder alle de kvalifikationer, der er anført i annoncen, vil den ansættende leder sandsynligvis tro, at du ikke er seriøs omkring jobbet. De vil måske også undre sig over, hvorfor du ikke tog dig tid til at lære mere om stillingen, før du søgte. I nogle tilfælde vil de måske endda tro, at du har løjet i dit CV.
Hvis du ikke er sikker på, om du er kvalificeret til et job, er det bedst at lave noget research, inden du sender din ansøgning. Du kan finde detaljerede oplysninger om de fleste job online, herunder hvilken uddannelse og erfaring der kræves for at kvalificere sig. Sørg for at matche dine kvalifikationer, før du søger et job – det sparer dig tid, og det kan måske endda hjælpe dig med at få en samtale.
Brug ikke det samme CV til alle jobansøgninger
Det er fristende at bruge det samme CV til hver eneste jobansøgning, især når du er arbejdsløs eller underbeskæftiget. Men ansættende ledere kan se, når du gør det, og det får dig til at se doven og uprofessionel ud.
Den bedste måde at gribe det at skrive et CV an på er at se hver ansøgning som en ny mulighed for at vise den ansættende leder, hvad der gør dig til den perfekte kandidat til det pågældende job. Skræddersy dit cv til at matche de krav, der er anført i stillingsopslaget, og sørg for at fremhæve dine mest relevante færdigheder og erfaringer.
Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, kan du tage et kig på nogle af de bedste CV’er på nettet for at få inspiration. Og hvis du har brug for hjælp til at skrive eller redigere dit cv, er der masser af online ressourcer til rådighed.
Lad være med at ignorere din online tilstedeværelse, når du søger arbejde
Det er ingen hemmelighed, at arbejdsgivere i stigende grad vender sig mod internettet for at finde potentielle medarbejdere. Faktisk viste en nylig undersøgelse, at næsten 90 % af alle arbejdsgivere bruger en eller anden form for online-søgning til at finde kandidater til ledige stillinger. Så hvis du søger et job, er det vigtigere end nogensinde før at sikre, at din online-tilstedeværelse er så fin som muligt.
Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at forbedre din onlinetilstedeværelse og gøre dig selv mere synlig for potentielle arbejdsgivere:
- Sørg for, at dine profiler på de sociale medier er opdaterede og professionelle.
- Vær aktiv på de sociale medier. Post relevant indhold og engager dig i andre inden for dit felt.
- Hav et stærkt personligt websted eller en blog, hvor du kan vise dit arbejde og dine færdigheder frem.
På den måde har du en langt bedre chance for at skille dig ud over for dine potentielle arbejdsgivere. Husk, at de personer, der slår dig op på nettet, ofte gør det med henblik på at finde potentielle medarbejdere. Så hvorfor ikke gøre det nemt for dem?
Vær ikke bange for at netværke
Det er vigtigt at netværke, når du leder efter et job. Du ved aldrig, hvem du kan møde, eller hvilke forbindelser de kan præsentere dig for. Det er også en mulighed for at få dit navn frem, mens du netværker, så folk måske kan huske det, når den næste stilling bliver ledig.
Men hvordan forbereder og gennemfører du et vellykket netværksarrangement? Her følger nogle tips fra eksperterne:
Hold det kort og godt. Præsenter dig selv for en person eller to, udveksl kort eller kontaktoplysninger, og gå så videre. Hvis du begynder at tale i mere end fem minutter, vil folk sandsynligvis undskylde sig selv for at fortsætte med deres egne netværksaktiviteter.
Hav altid et visitkort klar til at dele ud. Hold din LinkedIn-profil opdateret, og del den med alle, du møder, så de kan få mere at vide om, hvad du laver, og hvordan de kan kontakte dig. Sørg for, at dine Facebook- og Instagram-profiler er private, da det kan virke imod dig at dele for mange personlige oplysninger på internettet.
Forbered spørgsmål på forhånd, som folk kan svare på, når de beder om en introduktion til en af dine forbindelser. Du kan spørge om, hvad de laver, eller hvor længe de har været i branchen, og sammenligne deres svar med dine.
Dette vil hjælpe dig med at lære mere om, hvor du står, og hvad du skal gøre næste gang for at komme videre.
Stop aldrig med at lære nye færdigheder
Det er en selvfølge, at for at finde et job skal du have de nødvendige færdigheder. Men hvad mange mennesker ikke er klar over, er, at du også skal lære nye færdigheder hele tiden. Teknologien og erhvervslivet ændrer sig nemlig hele tiden, og hvis du vil følge med tiden, skal du hele tiden opdatere dine færdigheder.
Så hvordan kan du sikre dig, at du altid lærer nye færdigheder? Her er et par tips:
- 1) Følg kurser eller workshops på lokale Community Colleges eller online.
- 2) Bed din chef om at få mere ansvar og flere muligheder for at lære på jobbet.
- 3) Læs bøger og artikler om emner, der er relateret til dit område.
- 4) Deltag i faglige konferencer for at netværke og finde ud af de nyeste tendenser.
- 5) Hold ikke altid dit CV begrænset til én side
Mange mennesker tror, at de kun har så meget plads på deres CV, så de bruger det hele ved at fylde det med tætpakket tekst med meget lille skriftstørrelse. Det kan fungere for nogle arbejdsgivere, men i de fleste tilfælde gør det CV’et svært at læse og mindsker dets effekt.
Giv ikke op hvis du ikke får dit drømmejob med det samme
Det er let at føle sig modløs efter en jobsamtale. Du har lagt så mange kræfter i det, men virksomheden beslutter sig for at gå med en anden. Det er helt naturligt at føle sig ked af det og sætte spørgsmålstegn ved dine evner, men giv ikke op endnu. De fleste job bliver besat gennem netværk, ikke gennem stillingsopslag. Så hold ikke op med at søge job, men begynd at lede efter folk, der kan hjælpe dig med at få et job.
Netværk er et af de vigtigste aspekter ved at finde et job. Men det handler ikke kun om at sende CV’er ud og vente på svar. Du er nødt til at være proaktiv og kontakte folk, der kan hjælpe dig med at finde et job. Vær ikke bange for at bede dem om råd eller endda om en henvisning. Og husk altid at takke dem for deres hjælp!