Skal du være klar til den store familiefest, bedstebarnets konfirmation eller kammeratens bryllup, så skal du selvfølgelig også have fingrene i et lækkert jakkesæt. Her på siden får du guide til at vælge det perfekte jakkesæt.
Og vi har også fundet et par gode bud, hvis det skal være et sjovt jakkesæt til jul eller et skræmmende jakkesæt til halloween.
Kort sagt. Her får du alt, du skal vide, når du skal vælge dit næste jakkesæt.
(Psst… farer du helt vild i de mange ord om jakkesæt, så har vi lavet en ordbog til dig i bunden af den her artikel. Velbekomme)
Sådan vælger du dit næste jakkesæt
Det perfekte jakkesæt kan uden tvivl få dig til at stå skarpt. Men det er også et minefelt at vælge det helt rigtige jakkesæt. Finder du ikke den perfekte pasform, så bliver let og elegant look hurtigt til kluntet og kikset. Det kræver med andre ord lidt ekstra indsats, før du stormer ind og shopper dit næste jakkesæt.
Men får du alle detaljerne på plads, så kan du også vælge det helt perfekte jakkesæt med god ro i sindet.
Så mist ikke modet.
Vi har lavet en guide til dig med alt det du skal have styr på, så dit næste jakkesæt får dig til at stråle som James Bond.
- Sådan får du de rigtige skuldre i jakkesættet
Jakken skal passe over skuldrene. Det er her jakken, hviler. Det bliver også kaldt bærestykket. Det skal lægge sig fladt over skuldrene (aka stik modsat din mors 80’er skulderpuder). Sigt ret præcist efter, at syningen mellem skulder og ærme matcher, hvor din arm møder din skulder. - Så lang skal din jakke være
Jakkens længde er vigtig. Du må ikke ende med at se stumpet ud, men du skal selvfølgelig heller ikke sidde direkte oven på jakken, når du sætter dig. Det er individuelt, hvor lang jakken skal være. Men det er ret nemt at finde frem til. Kanten af jakken skal gå fra midten af din håndflade, når du står op og har hænderne ned langs siden.
- Så lange skal dine ærmer være
Traditionelt kryber skjorteærmet et lille stykke ud under jakken. Det er ikke en bydende nødvendighed, men det er en gammel tradition, der er vundet frem i det nye årtusind, hvor det næsten krympede jakkesæt er blevet populært.
En god huskeregel til at vurdere er længden er: Stil dig op med håndfladerne ned langs siden. Nu skal jakkeærmet stoppe lige et par centimeter før kanten af skjorteærmet. - Så lange skal bukserne være
Du bestemmer selv, om der skal være et lille opslag på bukserne eller ej. Det er et spørgsmål om smag. Men det er vigtigt, at bukserne lige akkurat rammer skoen.
Det er de rent praktiske ting omkring jakkesættets pasform og snit. Men der er flere ting, du skal have styr på. Dem tager vi fat på i det næste.
- Connexion Stribet Slips N38-1 Blå/Hvidkr. 999.999.999,00
- Connexion Stribet Slips N23-4 Hvid/Rød/Sortkr. 999.999.999,00
- Connexion Mønstret Slips N06-5 Grå/Sortkr. 999.999.999,00
- Connexion Stribet Slips F151 Blå/Guld/Hvidkr. 999.999.999,00
Hvilket stof skal jakkesættet være i?
Uld er klassikeren. Det er fuldstændig ubestridt. Det er primært fordi, at uld bare er toplækkert, når du skal have et jakkesæt på i længere tid. Men uld er også den absolut dyreste mulighed. Uld er også varmt. Så på en sommerdag bliver det hurtigt til en boblende kogekedel, når du står i fuld mundering.
Du kan sagtens finde behagelige jakkesæt, der i andre materialer. Eller som er en blanding af uld og enten bomuld eller polyester. Det behøver ikke være en showstopper.
Lad os lige hurtigt kigge på de forskellige muligheder:
- Fordele og ulemper ved et jakkesæt i uld
Uld er et lækkert materiale, men det er varmt og mindre åndbart end alternativerne. Du får et jakkesæt i et lidt tykkere stof og det kan give et meget flot fald i stoffet, så det smyger sig toplækkert omkring din krop. - Fordele og ulemper ved et jakkesæt i bomuld
Bomuld er et glimrende og ofte prisvenligt alternativ, der er meget slidstærkt. Men det er svært at finde et virkelig godt jakkesæt med flotte snit i bomuld. Det er bare uld, der ofte ender med at løbe med de lækre snit her. Vil du gerne have mere tyngde i stoffet, så kan du med fordel vælge en blanding af uld og bomuld.
- Fordele og ulemper ved et jakkesæt i hør
Hør er let at ånde i. Det er en kæmpe fordel. Men det krøller helt vildt. Så du kan næsten ikke sidde i en bare lidt tætomsluttende stol med jakken på. Det passer godt til meget varmt vejr. - Fordele og ulemper ved et jakkesæt i silke
Silke er den ultimative komfort og er dyrt. Det er et meget åndbart materiale, der helt naturligt regulerer temperaturen, når du har det på. Så du bliver kølet lidt ned i varmt vejr og varmet lidt op i koldt vejr.
Jakkesæt i silke har et eksklusivt og elegant look. Og så kan du bruge det hele året rundt. - Fordele og ulemper ved et jakkesæt i polyester / kunststof
Polyester er et syntetisk materiale og bliver opfattet som noget lavere kvalitet end eksempelvis uld og bomuld til dit jakkesæt. Det skyldes også, at polyester skinner mere end naturlige materialer som uld eller bomuld.
En klar ulempe ved polyester er, at det krøller meget let og din krop kan have svært ved at ånde i polyester. Det kommer tit som en blanding med uld eller bomuld, hvilket øger kvaliteten betragteligt.
Sådan måler du op til dit jakkesæt
Når du skal ud og købe et jakkesæt, så er det vigtigt, at du kender dine mål. Her får du en guide til at måle korrekt op, når du skal have et godt fit på dit jakkesæt.
Sådan måler du op til jakken
Jakken skal have de korrekte mål, så den hverken kommer til at se poset ud, eller får dig til at se alt for stram ud i betrækket.
Det er en god idé at have en skjorte på, når du måler op til jakken.
Det korrekte mål over skulderen
Når du skal måle over skuldrene og overarmene, så måler du fra det bagerste hjørne af den ene skulder hen over toppen af dine skuldre og til bagerste hjørne af den anden skulder.
Det er vigtigt, at du ikke strammer op i målebåndet. Det kan nemt resultere i en alt for stram jakke, du nærmest ikke kan bevæge dig i.
Det korrekte mål over brystkassen
Brystkassen er en vigtigt mål for din jakke. Det er afgørende for, at du får et flot snit i jakken.
Når du skal måle over brystkassen, så placerer du målebåndet, imens du har armene løftet over hovedet. Når du så skal måle, så sænker du armene afslappet ned langs kroppen.
Husk! Spænd ikke op i brystkassen, når du måler. Det kan let resultere i en poset jakke, der får din overkrop til at se ud, som om den falder sammen.
Det korrekte mål over armene
Placer målebåndet, hvor skulderen og armen mødes. Træk det ned til håndled.
Det korrekte mål om halsen
Skal du også have en god skjorte med til dit jakkesæt, så er det vigitgt, at du kender det korrekte mål om din hals. Det finder du ved at trække målebåndet om halsen og lade det hvile på kravebenet. Det mål gør det lettere at finde en skjorte, der sidder godt på dig.
Sådan måler du op til bukserne
Bukserne til dit jakkesæt skal have den helt rigtige længde, så du ikke stumper for meget eller får et par bukser med en poset læg over skoen.
Det er en smagssag, om du vil have bukserne til at ramme skoen, eller om du er til et lidt mere stumpet look.
Husk altid at måle op til bukserne i sko. Helst de sko, som du skal have på. når du bruger jakkesættet.
Find det korrekte mål på hoften
For at finde den rette livvidde til din jakkesætsbukser, så skal du måle på det bredeste punkt af dine hofteben. Det vil normalt også være der, at dine bukser sidder.
Ofte kan du også få brug for et mål af din talje, når du skal fitte et par bukser optimalt. Tag det derfor med. Så har du det.
Find det korrekte mål for den ydre søm
Den ydre søms længde finder du ved at måle fra din bæltelinje til siden af din fod.
Husk at stå med ret ryg, når du måler op til den ydre søm.
Find det korrekte mål for den indre søm
Den indre søm finder du ved at måle fra hvor dit ben møder dit skridt og så ned til undersiden af, hvor foden rammer din sko.
Klæd dig efter stil, metier og kontekst
Jakkesættet kan efterhånden fortolkes frit. Du bestemmer selv, om det skal være den helt klassiske variation eller et mere eksperimenterende look. Det vigtige er, at du tager bevidste valg, der reflekterer en personlig stil.
Og så er det faktisk ikke helt så vigtigt, om du læner dig op ad den klassiske herremode i en mørkeblå stilsikker udgave. Eller om du er inspireret af Ivy League moden, der kombinerer nogle mere farverige og mønstrede elementer i jakkesættet.
Her er et par stilidéer med pejlemærker du kan kigge efter:
Stil | Jakkesæt | Skjorte | Slips |
Klassisk | Mørkeblå eller grå | Hvid er lys blå skjorte | Ensfarvet slips eller striber |
Ungt | Grå nuancer | Lyseblå skjorte med blå, lilla eller pink striber | Ensfarvet slibs i nuancer som skjorten |
Moderne | Blå | Hvid skjorte med lyse blå eller lyse pink striber | Farverigt og prikket slips |
Original | Mørke farver | Lys blå skjorte | Orange butterfly (yeah) |
Hvilken knap skal knappes i et jakkesæt?
At bære et jakkesæt er også at træde ind i en verden af traditioner. Her er et par enkle huskeregler, så du får knappet jakkesættet korrekt – hver gang:
Sådan knapper du et enkeltradet jakkesæt
Knap jakken, når du står op
- Har jakken kun én knap? Så skal den altid knappes.
- Har jakken to knapper? Så skal du knappe den øverste og lade den nederste være åben.
- Har jakken tre knapper? Så skal du knappe den midterste og lade den nederste knap være åben. Den øverste knap bestemmer du selv.
Knap op altid jakken op, når du sætter dig.
Sådan knapper du et dobbeltradet jakkesæt
Når du har et dobbeltradet jakkesæt, så er det meget almindeligt, at du knapper det helt. I hvert fald de af knapperne, der er funktionelle.
Vælger du at lade nogle af knapperne være åbne, så er det mest almindelige, at du åbner den øverste.
Men okay. Reglerne er ikke helt så stramme, når det gælder en dobbeltradet jakke. Selv den engelske kongefamilie kan her bryde reglerne og – stik imod traditionen – lade de nederste knapper stå åbne på et dobbeltradet jakkesæt.
Derfor skal du knappe jakken korrekt
Jeps. Sværere er det faktisk ikke. Men hvorfor er det så vigtigt? Det er da bare knapper. Nix, det handler om lige dele signalværdi og praktikaliteter. Nu skal du høre:
- Du sender et vigtigt signal
Når du knapper dit jakkesæt korrekt, så viser du også, at du har styr på detaljerne. Knapperne er et af de steder, hvor rigtig mange fejler. Det viser, at du har styr på det. At du er en del af klubben. - Det får dig til at se bedre ud
Når du knapper dit jakkesæt, når du står op, så får det og jakkesættet til at sidde bedre på dig. - Undgå at knapperne popper op midt i festen
Når du husker at knappe op, før du sætter dig, så undgår du også, at jakkens knapper pludselig springer op eller går i stykker. Du sidder også meget mere behageligt. Og jakken falder pænere. - Jakkesæt er ofte syet til at blive knappet korrekt
“Du skal ikke knappe den nederste knap” er nu blevet så indgroet en del af herremoden, at jakkesæt i dag bliver syet sådan, at de slet ikke er pæne, når den nederste knap ikke er åben. Så derfor får du også et langt pænere jakkesæt, der sidder flottere på dig, når du ikke knapper den nederste knap.
Hvilken farve skjorte passer til dit jakkesæt
Det kan være svært at finde den helt rigtige skjorte til dit jakkesæt. Går du eksempelvis efter et klassisk og meget elegant look, eller skal det være mere legende og eksperimenterende?
Her får du et par gode råd til, hvordan du vælger den sikre farve til din skjorte:
- Skab en god harmoni i farverne
Der er en række af meget klassiske farvekombinationer, der bare altid virker. Det kan være en god idé at holde sig til en sikker løsning, hvis du ikke er helt på hjemmebane, når du skal ud og købe jakkesæt. - Lad farverne gå igen de rigtige steder
Har du striber i skjorten, så gå efter farver i resten af sættet, der matcher og fremhæver den farve. Har du eksempelvis lyse lilla striber i skjorten, så gå efter et slips i lilla, der understreger den detalje.
- Undgå forskellige mønstre på tværs af dit jakkesæt
Har du prikker på slipset og tern på jakken, så skal du enten være enormt stilsikker (eller på vej til job som tryllekunstner eller klovn i det lokale cirkus). Det er nemt at træde ved siden af her, så skal du gå med den sikre løsning, så skal du ikke kombinere forskellige mønstre.
På samme måde kan det være svært at holde det gode look, hvis der både er striber i jakke, skjorte og slips.
Du må selvfølgelig gerne. Og kan du ramme plet, så får du et svedigt, legende og eksperimenterende udtryk i dit jakkesæt.
Skræddersyet jakkesæt – skal, skal ikke?
Det skræddersyede jakkesæt. Engang var alle jakkesæt syet af skræddere, i dag er det – mildest talt – en sjældenhed.
Det unikke og fuldstændigt perfekte jakkesæt smyger sig om din krop, styrker din holdning og føles bare yeah! Men det er også et stort arbejde. Du kan ikke bare stryge ned i butikken og hive et sæt af hylden. Det kræver hårdt arbejde sammen med din skrædder (og hey, du skal jo først lige finde en dygtig skrædder!). Du skal vide, hvad du gerne vil have og kunne kommunikere det til skrædderen.
Det er – ligesom alle de gangster- og advokatfilm (what’s the difference anyway?) du har set – lidt af et ritual, når du træder ind til skrædderen første gang. Her er nogle af de ting, du med fordel kan få styr på, inden du tropper op hos din lokale sytrådsninja:
- Hvilket stof vil du have?
- To- eller tredelt jakkesæt?
- Skal der være slids?
- Hvilken stil skal bukselæggen være?
Det hjælper at kunne sproget, inden du sætter skrædderen igang. Et andet rigtig godt tip er, at du tager en masse billeder med, så du kan bruge billeder af jakkesættene til at forklare din skrædder, hvordan du drømmer om, at lige netop dit skræddersyede jakkesæt ser ud.
- Connexion Stribet Slips N38-1 Blå/Hvidkr. 999.999.999,00
- Connexion Stribet Slips N23-4 Hvid/Rød/Sortkr. 999.999.999,00
- Connexion Mønstret Slips N06-5 Grå/Sortkr. 999.999.999,00
- Connexion Stribet Slips F151 Blå/Guld/Hvidkr. 999.999.999,00
Jakkesættets historie
Jakkesættet består traditionelt af jakke og benklæder syet i det samme stof. Skal det være helt klassisk, så har du også en vest under jakken. Og selvom du i dag kan kombinere både t-shirts, sneakers og jeans uden at blive jagtet gennem byen af modepolitiet, så består den klassiske kombination af jakke, bukser, vest, slips og skjorte.
Jakkesættet stammer fra England. Og modsat mange andre beklædningsgenstande, så kan vi meget præcist slå fast, hvornår jakkesættet blev en del af herremoden. Altså overklassens herremode vel at mærke. Det var nemlig kongen – dengang Charles II af England – der ved lov bestemte at de fine skulle være en enkel sort vest.
Det er først i 1800-tallet, at vi ser de første rigtige jakkesæt, hvor kombinationen minder om den klassiker vi i dag kender fra formel herrebeklædning. Og i starten af 1920’erne begynder jakkesættet for alvor at vinde ind som den gængse klædedragt for mændende i byen.
Der er sket meget siden den engelske konge dikterede sort vest for de fine. Her er nogle af de klassiske elementer, der i dag bliver twister på alle tænkelige måder i jakkesæt:
- Farven
Det klassiske jakkesæt er i mørke farver. Gråt eller mørkeblå. Og selvom den klassiske definition kun lige dikterer afdæmpede striber, så er det altså ikke længere kun karakterer i Dum og Dummere, der går med markante farvede jakkesæt. Det kan være varianter af en mørk grøn eller mere vovede eksempler.
Vigtigt: Den sorte farve er reserveret til din smoking. - Knapperne
Knappen i dit jakkesæt er båret af traditionen. Der kan være enten en eller to vertikale rækker af knapper (det kaldes enkeltradet eller dobbeltradet). I et dobbeltradet jakkesæt er alle knapper altid lukket, det er sjældent at begge rækker faktisk er funktionelle som knapper. I enkeltradet jakkesæt er det kutyme at den nederste knap aldrig lukkes. Og så åbner du jakken, når du sætter dig. - Slips
Det klassiske slips til jakkesættet bliver holdt i mørke toner, men igen har moden ændret sig markant. Du kan i dag finde et hav af varianter, der med god stil kan bæres sammen med jakkesættet.
Her får du hjælp til at vælge det perfekte slips > - Sjorte
Skjorten er måske et af de steder, hvor jakkesættets grundelementer har ændret sig mest markant. Hvor skjorten tidligere var obligatorisk bomuldsskjorte og en klassiske lys farve, så kan du i dag gøre næsten hvad du vil. Du kan vælge farve efter smag og det er slet ikke ualmindeligt at skippe skjorten helt og tage en t-shirt på.
3 ting du ikke vidste om det klassiske jakkesæt
Jakkesættet er en klassiker, der er omgærdet af både historiske regelsæt og samtidig traditioner, der er vokset ud af mere praktiske årsager. Her ser vi på 3 skæve facts, der fortæller os lidt om, hvordan jakkesættet som vi kender det i dag har udviklet sig.
- Derfor stikker skjorteærmet et lille stykke ud
Skjorteærmet stikker gerne et lille stykke ud fra jakken. Det er der en god og ganske lavpraktisk grund til. I begyndelsen af 1900-tallet blev jakkesæt enormt populære og tog over som det almindelig herretøj. Men tøj var dyrt. Og ærmet er udsat. Her blev løsningen at lade skjorteærmet stikke en lille smule ud, så det tog den værste smuds.
Det var nemlig både lettere og billigere at skifte en skjorte, end at skulle skifte jakken. - Det er Solkongens skyld, at du ikke knapper den nederste knap
En tradition de fleste kender, men ikke kan forklare er: “Du lukker aldrig den nederste knap i jakken!” Sådan er det bare, men hvorfor egentlig? Det korte svar er, at den franske konge Louis XIV (der gik under navnet Solkongen) simpelthen blev liiidt for stor om livet til at passe sit favoritjakkesæt. Og når Louis gjorde noget, så gjorde alle de andre ved hoffet det selvfølgelig også. Det er derfor, du heller ikke knapper den nederste knap i dag. - Derfor er der egentlig knapper i jakkeærmet
I dag virker det næsten formålsløst, at der er knapper i jakkeærmet. Men sådan har det ikke altid været. Tidligere var jakken en del af den daglige garderobe. Det var simpelthen dårlig stil at møde op på arbejde uden jakke. Så når du skulle klare praktisk arbejde eller måske have handsker på, så var snedigt lige at kunne knappe ærmet op og rulle op.
Festlige jakkesæt til jul
Den grimme julesweater har for alvor gjort sit indtog i det danske de sidste par år. Men nu skal vi sammen kæmpe den brave kamp for at vælte de grimme sweaters af tronen. Nu er det slut med at lade en uformelig sweater tvinge dig til at se uskarp ud til firmajulefrokosten. For helt ærligt. Uanset om du så løber Marathon i frokostpausen, så kommer du til at se sløj ud i en sweater med Rudolph på maven.
Men …
Nu skal det være slut.
Aldrig mere skal dit gode ry og rygte udfordres af en halvsløj sweater. Nix.
Skal du give den fuld skrald til julefesten, så er det da oplagt med et dedikeret jakkesæt med juletema. Nu kan du se skarp ud og ha’ det sjovt på samme tid. What’s not to like? Du kan få et væld af forskellige mønstre, hvad enten du drømmer om at have snemænd og juleklokker på fra top til tå, eller du hellere vil tage mønstret fra den klassiske norske uldsweater og trylle det om til et festligt jakkesæt til jul.
Skræmmende jakkesæt til Halloween
Skal du til halloweenfest med en kæk blanding af god stil, humor og wauw-effekt, så skal du selvfølgelig have fat i et jakkesæt til halloween. Du kan få mange sjove varianter, der er lige fra et fuldt mønster med dødningehoveder eller græskar til mere karakterbårne jakkesæt, der med et trylleslag forvandler dig til skræmmende personligheder som jokeren, et skelet eller noget så American Psycho-agtigt som et jakkesæt med påtrykte blodstænk. Velbekomme.
Skøre og sjove jakkesæt til fastelavn og udklædningsfester
“Hvad skal du være til fastelavn?” spørgsmålet bobler rundt i hovedet, og hvad svarer du lige, når spørgsmålet melder sig inden firmafesten, fastelavnsfest med vennerne, når du vil tage alle keglerne til børnenes fastelavnsfest (Jo, du vil. Her må du gerne indrømme det.)
Der er mange klassiske fastelavnsudklædninger, der bliver bygget op omkring jakkesættet. Det kan eksempelvis være arketyper som:
- Gangsteren
- 70’er disko
Eller figurer vi alle kender som:
- James Bond (Okay, han er i smoking. Men det er da lidt i samme liga)
- Austin Powers
- Jokeren fra Batman
Men det kan også være, at du bare skal være sjovt klædt i et jakkesæt, hvor mønstret har fået fuld gas. Vi har eksempelvis set:
- Jakkesæt med Tetristema
- Jakkesæt med tegneseriestriber
- Jakkesæt med guldfisk på
Der er nok at vælge imellem, når du skal vælge et skørt eller sjovt jakkesæt til fastelavn eller udklædningsfester.
Jakkesætslingo for begyndere
Revers: Den del af kraven, der omgiver brystudskæringen.
Manchet: Den yderste del af skjorten, hvor ærmets knaphul og kanp findes. Det bliver ofte brugt i forbindelses med manchetknapperne, der stikkes i manchethullet på de finere skjorter, der ikke har knapper.
Slids: Jakken kan bagpå have en eller to slidser. Det gør jakken mere fleksibel, når du skal sidde ned. Der findes også jakker uden slids, de kan være svære at sidde i.
Enkeltradet og dobbeltradet: Antallet af vertikale knaprækker i jakken. Er der en række af knapper, så er det en enkeltradet jakke. Er der to rækker af knapper, så er det en dobbeltradet jakke.
Skriv et svar