Skjorten er et must have og den perfekte beklædningsgenstand til hverdag og fest. Ja, de fleste vil sikkert påstå, at enhver mand med respekt for sig selv bør eje en skjorte. Men hvordan så skjorten egentlig ud, da den blev opfundet? Og hvad er egentlig mest moderne – Hawaii skjorter eller tætsiddende skjorter? Det får du alt sammen svar på her, ligesom du får nogle gode tips til, hvordan du finder den helt rigtige skjorte!
Skjorten er en af verdens ældste og mest populære beklædningsgenstande til mænd. Sådan har det været lige siden antikken – og sådan vil det sandsynligvis fortsætte med at være i lige så mange tusinde år fremover.
Skjortens historie – fra antikkens natskjorter til festlige Hawaii skjorter!
Skjorten blev allerede ”opfundet” i antikken – altså for mere end 2500 år siden! Men Aristoteles og Platon gik imidlertid ikke rundt i smarte Ralph Lauren skjorter. For dem var skjorten en praktisk og behagelig underbeklædning eller pyjamas, der kunne strammes og knappes.
Den blev trukket over hovedet, som en moderne undertrøje. Datidens skjorter var lavet af hør, som ikke er nær så behageligt at gå i, som de skjorter vi har i dag.
Skjorten i middelalderen
I Middelalderen blev det mere normalt at bære skjorter med flip, og blandt den rigere del af befolkningen blev hørstoffet skiftet ud med silke. Dengang blev den dog fortsat primært brugt som undertøj.
Det var først i 1700-tallet, at skjorten gik fra at være en underbeklædning og til at blive en mere majestætisk beklædningsdel. Skjorterne fik samtidig nogle enorme kraver, vilde broderier og flæser, der gjorde dem mere spændende at se på.
I 1800-tallet blev skjorterne igen mere kropsnære, ligesom de blev produceret i flere farver. Det gav folk et lidt større repertoire, så de have forskellige skjorter til henholdsvis festlige lejligheder såvel som til arbejde og fritid. Samtidig dukkede de første skjorter op, som vi kender dem med knapper foran.
Den moderne skjorte
Den moderne skjorte, som vi kender den i dag, blev populær kort efter 2. verdenskrig. Frakkemodellen – altså skjorten med knapper foran – blev også først rigtig populær i efterkrigsperioden.
Sidan da har skjorter fra b.la. Eton (est. 1928), Ralph Lauren (est. 1967) og Eterna (est. 1856) været med til at definere, hvordan skjortemoden for mænd skal se ud.
Du finder et bredt udvalg af moderigtige skjorter fra kendte mærker hos FashionForest.dk.
Guide: Sådan finder du en skjorte, der passer til dig!
Med den rigtige skjorte vil du altid kunne gøre selv et ellers helt traditionelt outfit mere eksklusivt, farverigt eller festligt. Således kan f.eks. en sjov Hawaii skjorte pifte ethvert outfit op – eller i det mindste tiltrække en masse opmærksom, eller få din påklædning til at passe perfekt til en sjov aften i byen med vennerne.
Samtidig kræver det ikke ret meget mere end et par fede sneaks, en smart jakke eller et par smarte sko eller støvler at style din skjorte til enten hverdag eller fest!
Så selv om du påstår, at skjorter ”slet ikke er noget for mig”, bør du læse videre her. For der findes måske alligevel en skjorte, der også passer til dig.
Kraven – er du til skjorter med slips eller mere uformelle skjorter?
Kraven er en af de vigtigste detaljer på skjorten. For selvom det er let at tro, at en skjorte er en skjorte – færdig, basta, bum – er det langt fra den halve sandhed.
Du kender det da helt sikkert også god selv – den ubehagelige følelse af at gå med en skjorte, hvor kraven er for stram, stor eller stiv. Det er oftest derfor, folk ender med at vælge skjorten fra.
Men heldigvis er der flere typer at vælge imellem. Blandt de mere populære krave-typer finder du blandt andet:
- Windsor-kraven: Den klassiske business-skjorte, der egner sig perfekt til formelle lejligheder og slips. Der er rigeligt med plads til halsen.
- Forward point-kraven: Traditionel herreskjorte, der har smallere afstand mellem spidserne end Windsor-kraven. Perfekt til jakkesæt såvel som jeans!
- Button-down-kraven: Skjortens krave er knappet fast til skjorten. En favorit blandt mænd, der ønsker en skjorte, der er en anelse mindre formel end skjorter med forward point-kraven.
- Mandarin-kraven: Nyere, mere moderne kravetype uden spidser, opkaldt efter kravens kinesiske ophav. Hører til de mere uformelle skjorter – perfekt under en blazer eller sammen med jeans.
Når du skal vælge den rigtige skjortestørrelse, skal du især kigge på skjortens kravemål. Har du en stor hals, kan du nemlig risikere, at kraven ikke kan lukkes. Tilsvarende giver skjorter, der gaber, ofte et mere halvsjusket look – særligt når det kommer til de mere formelle skjorter.
En god tommelfingerregel lyder, at du skal kunne putte to fingre ned i en knappet krave, uden at kraven sidder for stramt.
Pasform – vælg mellem ekstra slim, slim, regular og oversize!
Der er stor forskel på, hvordan du og din bedste vens krop ser ud. Derfor er det heller ikke sikkert, at I er vilde med de samme skjorter.
Alt imens at nogle mænd foretrækker, at skjorten sidder ekstratæt til kroppen, vælger andre at gå efter et mere afslappet, løst look.
Skjorter i oversize – heriblandt kortærmede Hawaii skjorter – er de sidste år blevet meget populære blandt yngre mænd. En kortærmet skjorte med regular fit egner sig nu også udmærket til en sommerfest i haven eller en varm dag på kontoret.
Er du mere til en ekstra slim, slim eller regular skjorte, er det ekstra vigtigt, at kravemålene og skulderbredden passer til din krop. Der ser nemlig sjusket ud, hvis syninger ved skuldrene sidder langt nede ved albuerne. Sidder syningerne omvendt for langt oppe på skulderen, er skjorten for lille og sandsynligvis ubehagelig at have på.
Den perfekte strygning – sådan kommer du krøllede skjorter til livs!
Det kan dog være fuldstændig lige meget med både pasformen og størrelsen, hvis du ikke har styr på skjortestrygningen. For selv den smarteste skjorte ser sjusket og forsømt ud, hvis den er fyldt med krøller.
Du bør derfor altid hænge dine skjorter på bøjler – også når du tørrer dem. Ryster du de værste krøller ud af stoffet, mens skjorterne er våde, kan du nemlig undgå en hel del strygning senere på ugen.
For vil du have en helt perfekt skjorte, bør du finde strygebrættet frem! Glem alt om, at det er en sur pligt, og glæd dig over, at du snart kan hoppe i en lækker, nystrøget skjorte.
Har du endnu ikke fået investeret i et strygebræt og -jern, kan du finde dit eget eller dit kærestes glattejern frem. Glattejernet vil ikke kunne stryge dine skjorter på samme måde som et strygejern, men vil i det mindste komme de værste krøller til livs.
Har du svært ved at stryge dine skjorter helt perfekt? Så læs vores guide om, hvordan du stryger din skjorte!
God jagt på den perfekte skjorte.
Skriv et svar