Det er længe siden, du har haft et job. Du er begyndt at føle dig som en byrde for din familie og dine venner. Du er ikke sikker på, hvor du skal begynde at lede efter arbejde, eller hvad du skal gøre næste gang.
Det kan være rigtig svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter at have været arbejdsløs i så lang tid. Du føler måske, at du er bagud i forhold til alle andre, eller at du ikke længere har de rette færdigheder.
Vi har været der, og vi vil gerne hjælpe dig. Se vores guide til, hvordan du kommer tilbage på arbejdsmarkedet efter at have været arbejdsløs i lang tid. Denne guide vil hjælpe dig med at opdatere dit CV, skabe netværk med andre fagfolk og lære nye færdigheder. Med denne guide er vi sikre på, at du vil være i stand til at opdatere dit cv, skabe netværk med andre fagfolk og lære nye færdigheder.
Hvad du skal gøre når du har været arbejdsløs i lang tid
Hvis du ikke allerede er det skal du melde dig ind i en a-kasse. Tjek eksempelvis denne a-kasse-oversigt for en overskuelig gennemgang mulighederne.
Det kan være meget svært at forblive motiveret, når du har været arbejdsløs i lang tid. Du føler måske, at du ikke er god nok, eller at en anden kan gøre dit arbejde bedre end dig. Du kan begynde at tvivle på dig selv og dine evner. Alle disse ting kan føre til manglende motivation, hvilket kun vil gøre det sværere at finde et job.
Men du må ikke give op! Det er vigtigt at huske på, at der er masser af andre mennesker i samme situation som dig, og at du ikke er alene. Der er også masser af ressourcer til rådighed, som kan hjælpe dig med at komme på fode igen.
Sådan finder du job inden for dit område
Det kan være meget svært at finde et job, når man har været arbejdsløs i lang tid. Det gælder især, hvis jobmarkedet har ændret sig, siden du sidst var ansat. Der er dog ting, du kan gøre for at øge dine chancer for at finde et job inden for dit område.
En ting, du kan gøre, er at søge efter job, der er inden for dit område. Det kan du gøre ved at kigge på stillingsopslag på nettet eller i aviser og tidsskrifter. Du kan også spørge folk, der arbejder inden for dit område, om de virksomheder, de arbejder for, og hvilke typer job der er tilgængelige.
En anden ting, du kan gøre, er at stille spørgsmål om de job, som du er interesseret i. Det omfatter spørgsmål om virksomheden, stillingen og selve jobbet. Du kan stille disse spørgsmål personligt eller over telefonen. Men når du gør det, skal du sørge for at være forberedt. Det betyder, at du skal vide, hvilket job du søger, og at du skal have specifikke spørgsmål at stille.
Sådan holder du dig ajour med de seneste tendenser i din branche
Det kan være svært at forblive motiveret, når du har været arbejdsløs i lang tid. Du kan begynde at føle, at du sidder fast i en rutine, og at dine færdigheder er ved at blive forældede. Men du må ikke give op! Der er ting, du kan gøre for at holde dig ajour med de nyeste tendenser i din branche og gøre dig selv mere attraktiv for arbejdsgiverne.
- Hold dig opdateret med nyheder fra branchen. Læs fagblade, blogs og andre informationskilder om dit område. Det vil hjælpe dig med at lære om nye teknologier og teknikker, der bruges i din branche.
- Deltag i workshops og kurser. Mange virksomheder tilbyder workshops og kurser om forskellige emner relateret til deres branche. Deltagelse i disse kurser vil hjælpe dig med at holde dig opdateret på de nyeste oplysninger og give dig relevante nye færdigheder.
- Meld dig ind i en faglig organisation med relation til dit område. Dette vil give dig adgang til ligesindede i branchen samt jobmuligheder, som ikke annonceres andre steder.
Vigtigheden af at klæde sig passende på til samtaler, også selv om det kun er en informationsinterview
Hvis du i øjeblikket er arbejdsløs, er det vigtigt at klæde dig passende på til samtaler. Det betyder, at du skal have et pænt tøj på, der får dig til at føle dig selvsikker og klar til at møde nye mennesker. Et jakkesæt er måske for formelt, især hvis interviewet kun er et informationsmøde, men bukser med en anstændig skjorte er tilstrækkeligt. Kvinder bør bære strømpebukser eller strømpebukser under deres nederdel eller kjole for at undgå at se sjusket ud. Mænd bør bære langærmede skjorter med krave og sko med lukkede tæer for at få et endnu mere interview-klar look. Husk, at dit tøj ikke er det eneste, som potentielle arbejdsgivere ser dig – sørg også for, at dit hår er pænt og velplejet!
Det kan være svært at følge med i de nyeste trends i din branche, når du er arbejdsløs og kæmper for at finde et job. Der er dog måder, hvorpå du kan gøre dette uden at bruge penge eller tid. En måde er ved at læse fagblade og blogs om dit arbejdsområde.
En anden måde er at deltage i workshops og kurser i forbindelse med det pågældende emne – disse vil hjælpe dig med at lære nye færdigheder og samtidig holde din viden frisk! Hvis alt andet fejler, kan du melde dig ind i en faglig organisation for folk, der har samme interesser som dig selv; de har måske oplysninger om ledige stillinger, der endnu ikke er blevet annonceret andre steder.
Det er vigtigt aldrig at undervurdere, hvor meget en interviewpersons udseende påvirker hans eller hendes chancer for at få den ønskede stilling. Glem ikke at klæde dig smart på, samt at pleje dig selv pænt og passende!